Mons Coeur en Neige

| 8 min read

Mons Coeur en Neige

Ken je de kerstmarkt van Brussel al en wil je eens een andere bezoeken die niet te ver weg ligt? Wat dacht je van de kerstmarkt van Bergen? Zoals we eerder al opmerkten tijdens het fascinerende Doudou-festival, weten de inwoners van Bergen maar al te goed hoe je sfeer schept en een feestje bouwt. Dat is niet anders bij de kerstmarkt van Bergen! Lees verder om te ontdekken wat deze kerstmarkt zo uniek maakt.

1. Klein maar levendig

In vergelijking met Brussel is de kerstmarkt van Bergen relatief klein, maar dat wordt gecompenseerd door de uitzonderlijk gezellige en levendige sfeer. De openingsavond wordt zelfs afgesloten met een DJ die er een echt feestje van maakt.

Mons Coeur en neige

2. Een magische kerstsfeer

De Grote Markt van Bergen is op zijn best tijdens de kerstperiode. Bij aankomst vraag je je af waar eerst te kijken: de prachtige 20-meter hoge kerstboom, de grote kersttoren, de kerstbalcarrousel of de fonkelende lichtjes die de gevels van de gebouwen rond het plein sieren. Hoewel de kerstkraampjes en -activiteiten verspreid liggen over het volledige centrum van Bergen, is de Grote Markt duidelijk het kloppende hart van de kerstmarkt.

Mons Coeur en neige Mons Coeur en neige Mons Coeur en neige

Tip: koop een kaartje voor de kerstbalcarrousel voor een panoramisch uitzicht over het hele plein!

3. Internationale gerechtjes

Rondom de Grote Markt staan er kerststallen met specialiteiten uit de hele wereld. In de grote toren die we hierboven vermeldden, kan je specialiteiten van Elzas krijgen zoals choucroute en flammkuchen. Andere kraampjes bieden dan weer lokale gerechten aan uit Canada, Argentinië, Sicilië, Duitsland ... Vooral vleesliefhebbers zullen in hun nopjes zijn, want het meeste is nogal vlezig.

Les Gnomikys, Mons Les Gnomikys, Mons

4. Glühwein of bier?

Tijdens een bezoek aan de kerstmarkt is het standaard om je lever en handen te verwarmen aan een goede kop glühwein. Maar in Bergen is de verleiding groot om van dit ritueel af te wijken, doordat er zoveel kerststallen zijn met lokaal bier. De meeste zijn bovendien van die lekkere straffe kerstbieren. Geef toe: dat maakt het nu wel moeilijk om te kiezen tussen glühwein en bier, niet?

Shopping on the Christmas market of Mons

5. Originele kerstsouvenirs

Naast al die internationale gerechten kan je op de kerstmarkt ook terecht voor zaken als wollen mutsen, sjaals, kleine beeldjes, houten miniatuurcarrousels, snoep en het typische cougnou-brood (een zoet 'Jesusbrood' dat in de kerstperiode wordt gebakken).

Shopping on the Christmas market of Mons

Zorg dat je langs gaat bij het kraam met kerstversiering in de vorm van de verschillende acteurs van het Doudou-festival. Als je een uniek en typisch souvenir van de kerstmarkt van Bergen wil, dan is dit wat je zoekt.

Shopping on the Christmas market of Mons Shopping on the Christmas market of Mons Shopping on the Christmas market of Mons

6. Veel randanimatie

Er valt altijd wel iets te beleven op de kerstmarkt van Bergen. Tijdens de Gnomikys-parade bracht een groep gekke maar vrolijke wezens ons aan het dansen terwijl ze door de straten marcheerden.

Les Gnomikys, Mons Les Gnomikys, Mons Les Gnomikys, Mons Les Gnomikys, Mons

De sneeumanparade met Disneyfiguren is dan weer bijzonder fascinerend voor de jongeren onder ons.

Les Gnomikys, Mons Les Gnomikys, Mons

In de Sint-Elizabethkerk kan je een reeks betoverend kerstconcerten bijwonen. Raadpleeg het programma om het exacte uur van aanvang te kennen.

Als je altijd al een selfie wou met de kerstman en z'n minnelijke helpers, dan kan je daarvoor terecht in de kiosk op de Grote Markt.

Photo with Santa, Mons

Wie liever iets actievers doet, kan op de ijsbaan z'n beste kunstjes bovenhalen.

LIce-skating, Mons

7. De lokale keuken

Een bezoek aan Bergen is ook een fijne gelegenheid om wat lokale gerechten uit te proberen. In La Vache à Carreaux kan je bijvoorbeeld terecht voor heerlijke camembertgerechten. Daar hoort natuurlijk een lokaal La Montoise-bier bij!

La Vache à Carreaux, Mons La Vache à Carreaux, Mons La Vache à Carreaux, Mons

Ook bij L’Orphéo serveren ze lekkere gerechten, waaronder eveneens lokale specialiteiten met kaas. (Denk bijvoorbeeld aan kroketten met drie soorten kaas.) Je kan dit combineren met een lokaal bier als La Vieille uit Gosselies.

L'Orphéo, Mons L'Orphéo, Mons

8. Een rijke cultuur en geschiedenis

Wist je dat Mons in 2015 de Europese culturele hoofdstad was? Neem de tijd om de cultuur en geschiedenis van de stad te ontdekken. Daarvoor kan je je steeds door een Greeter laten begeleiden; dat zijn lokale gidsen die je met veel enthousiasme rondleiden door hun stad. Wat je zeker niet mag missen, is het gotische stadhuis, het Belfort, de collegiale Sint-Waltrudiskerk en het François Duesberg-museum voor decoratieve kunst. Je kan je gids ook altijd vragen naar zijn of haar persoonlijke favorieten om zo verborgen pareltjes te ontdekken.

What to visit in Mons What to visit in Mons What to visit in Mons What to visit in Mons What to visit in Mons What to visit in Mons What to visit in Mons What to visit in Mons

9. Knappe street-art

In Bergen vind je ook heel wat knappe voorbeelden van street-art. Sommige werken zoals Le Monstrueux van Blancbec (foto links) houden verband met de jaarlijkse Ducasse van Bergen. Deze [wandeling van L'Art habite la ville](https://www.visitmons.co.uk/see-do/tours/l-art-habite-la-ville-art-lives-in-the-city- 2376603) brengt je langs de mooiste en intrigerende kunstwerken.

Street art, Mons Street art, Mons

10. Makkelijk bereikbaar

Als je uit Brussel komt, hoef je alleen maar op de trein te springen, door een boekje of tijdschrift te bladeren en binnen een uur sta je in Bergen. Het treinstation ligt op wandelafstand van het centrum en ook alle bezienswaardigheden kan je te voet verkennen.

Waar overnachten?

Wij verbleven in het Hotel St. James, dat best comfortabel is en op wandelafstand van de kerstmarkt ligt.

Hotel St. James, Mons Hotel St. James, Mons

Comments

Do you have questions? Did you experience something similar? Did you notice a mistake? Please share!

Pin it for later