Ducasse van Bergen

| 7 min read

Ducasse van Bergen

In Bergen organiseert men elk jaar op het einde van de lente een groot folkloristisch feest. De Ducasse van Bergen, of in de volksmond ook het 'Doudou-festival', is voor de inwoners van Bergen hét hoogtepunt van het jaar. Maar ook nieuwsgierigen uit de rest van het land komen in groten getale naar Bergen om deel te nemen aan dit grote evenement dat door UNESCO is erkend. Op het programma staan concerten, marktjes, processies, veel pintjes... maar het grootste gebeuren is zonder twijfel het gevecht van Sint-Joris tegen de draak!

Ducasse de Mons - Doudou

Waar draait het festival om?

Gedurende twee weken vinden er verschillende evenementen plaats. De belangrijkste spelen zich af tijdens het Drievuldigheidsweekend, en worden gekenmerkt door vier sleutelmomenten.

1. Het schrijn op de gouden koets

Tijdens een religieuze ceremonie op zaterdagavond wordt het schrijn van Sint-Waltrudis van het altaar gehaald en op de 'car d'or', een gouden koets, geplaatst. Dat gaat samen met prachtig orgelspel, trompetgeschal, timbaalpercussie en koorgezang. Wanneer de ceremonie eindigt, raakt iedereen bij het buitengaan nog even het schrijn aan om aan te geven dat ze zich nauw betrokken voelen.

2. De processie

Op de ochtend van Drievuldigheidzondag wordt de koets van Sint-Waltrudis doorheen de stad getrokken door sterke trekpaarden. Deze wordt voorafgegaan door een processie waarin ongeveer 5000 figuranten deelnemen, verdeeld over 60 verschillende groepen. Ze dragen traditionele kledij en vertegenwoordigen de gilden, broederschappen, magistraten, predikanten en andere inwoners die de geschiedenis sinds de middeleeuwen hebben vormgegeven. Religieuze relieken en standbeelden passeren eveneens de revue, terwijl het harmonieorkest voor muziek zorgt.

Ducasse de Mons - Doudou Ducasse de Mons - Doudou Ducasse de Mons - Doudou Ducasse de Mons - Doudou Ducasse de Mons - Doudou

3. Beklimming van de helling van Sint-Waltrudis

Op het einde van de processie moet de gouden koets via een steile straat met kinderkopjes omhoog geduwd worden. Om de paarden te helpen dit grote gewicht voort te trekken, steken honderden mensen een handje bij door mee de koets omhoog te duwen. Volgens lokaal bijgeloof moet de gouden koets in één keer de helling op, want anders zal de stad het komende jaar een groot ongeluk kennen. Gelukkig voor Bergen raakte de koets vlotjes op de top van de helling.

Ducasse de Mons - Doudou

4. Het gevecht van Sint-Joris ('Lumeçon’)

Om 12u30, wanneer de koets veilig naar de kerk is teruggebracht, verzamelen de mensen op de Grote Markt voor het spectaculairste gebeuren van de Ducasse van Bergen: Sint-Joris gaat het opnemen in een gevecht tegen de draak! Dit gevecht, gekend als de 'Lumeçon', staat symbool voor de strijd tussen goed en kwaad.

De draak is ongeveer 10 meter lang, vooral dankzij zijn lange staart met paardenhaar op het uiteinde. Met deze staart probeert hij Sint-Joris aan te vallen, en tegelijk ook het publiek. Op die manier worden de toeschouwers in het gevecht betrokken. Ze grijpen de staart van de draak vast en proberen wat paardenhaar te plukken. Dit bewaren ze dan, omdat men gelooft dat het geluk brengt en recht geeft op één wens. Hoewel wij niet hebben deelgenomen aan het gevecht, hebben we toch een paardenhaartje gekregen van iemand die dapperder was dan wij. Nu dragen we dus met trots een paardenhaar rond onze polsen :-)

Ducasse de Mons - Doudou Ducasse de Mons - Doudou Ducasse de Mons - Doudou

Andere personages die deelnemen aan dit gevecht:

  • 12 Chin-Chins: zij zijn de honden die Sint-Joris begeleiden en het publiek plagen
  • The hoofd-Chin-Chin (le Chin-Chin Protecteur), die bij Sint-Joris blijft
  • 11 Duivels (les Diables) : ze helpen de draak door op de Chin-Chins (en het publiek) te slaan met een opgeblazen blaas
  • 11 Mannen in het wit (Hommes blancs): zij zijn de pootjes van de draak en ondersteunen hem
  • 8 Bladermannen (Hommes de feuilles) : zij zijn bedekt met klimopbladeren en helpen de draak door zijn staart te verdedigen en te ondersteunen
  • Cybèle, in het geel en zwart, vertegenwoordigt de oude stad
  • Poliade, in het rood en het wit, vertegenwoordigt de nieuwe stad
  • Een grote groep brandweermannen en politieagenten in vintage kledij, die het publiek in toom moeten houden

Ducasse de Mons - Doudou Ducasse de Mons - Doudou

Tijdens een knap georkestreerde strijd van ongeveer een halfuur, neemt Sint-Joris het op tegen de draak. Helaas is zijn sabel nutteloos en breekt zijn zwaard telkens hij de huid van de draak raakt. Uiteindelijk slaagt hij er toch in om de draak te doden met een pistool dat hij van Poliade kreeg.

Ducasse de Mons - Doudou

Het hele gebeuren wordt begeleid door ritmische muziek van het harmonieorkest. Het publiek roept en zingt luide borst mee. Er is zelfs een Doudou-hymne die elke inwoners van Bergen van buiten kent. Dit zorgt voor een ongelooflijke sfeer die onmogelijk in woorden of met foto's te vatten is. Je zal zelf eens naar de Ducasse van Bergen moeten gaan om het te beleven!

Het plein loopt snel vol voor de Lumeçon, dus probeer er op tijd te zijn als je een goed plekje wil hebbne. Als je rond 'de ring' staat, kan je deelnemen aan het gevecht en trachten om wat paardenhaar te bemachtigen. Wees er je wel van bewust dat het een redelijk heftige bedoening is en dat er veel geduwd zal worden. Als je het liever wat rustiger hebt, kan je beter een veilige afstand houden en het gevecht bekijken op één van de enorme schermen. Het is niet zo erg als je de draak niet van dichtbij kan zien, want later krijg je nog de kans om hem te ontmoeten. Hij doet namelijk nog een paar rondjes rond het stadscentrum na het gevecht.

Ducasse de Mons - Doudou

Hoelang duren de feestelijkheden?

Hoewel de eerder beschreven evenementen allemaal gebeuren in één weekend, duurt het volledige festival veel langer. In de weken voor en na het gevecht zijn er meerder concerten, processies, tentoonstellingen en veel meer. In het weekend na de 'Grand Lumeçon', is er ook ee 'Petit Lumeçon' voor kinderen. Dan wagen een groep 12-jarigen hun kans om de draak te verslaan, en ze worden daarbij omringd door een publiek dat alleen uit kinderen bestaat.

Ducasse de Mons - Doudou

Het Doudou-museum

Wie meer informatie wil over de historische achtergrond van het Doudou-festival, kan terecht in het Doudou-museum. Ikzelf was erg geïntrigeerd nadat ik het gevecht tegen de draak had aanschouwd en voelde me een beetje in de war over de verschillende personages en hun rol. Dankzij het Doudou-museum, met drie verdiepingen aan expositieruimte, kon ik alle puzzelstukjes in elkaar laten passen en het volledige gebeuren beter begrijpen. Er zijn veel video's met interactieve schermen die de materie licht verteerbaar houden.

Ducasse de Mons - Doudou Ducasse de Mons - Doudou

Praktisch

  • Vanuit Brussel raak je heel makkelijk in Bergen via een rechstreekse trein. De rit duurt ongeveer 50 minuten. Je koopt dan best een weekendticket aan 10 euro voor een heen- en terugrit. Vanaf het station van Bergen is het slechts vijf minuten wandelen naar het stadscentrum.
  • Het is ook mogelijk om met de auto te gaan, maar dan moet je goed weten waar te parkeren. Kies één van de verschillende park-and-rides, en laat je auto achter aan Lotto Mons, Expo aux Grand Prés of in parking Gobert aan Grand Large. Vanaf daar kan je dan een gratis shuttle naar het centrum nemen.
  • Meer informatie op de officiële Doudou-website (in het Frans) of op de website van Visit Mons
  • Deze videoreportage van TéléMB biedt een beeld van de evenementen op de Ducasse van Bergen

Ducasse de Mons - Doudou

Comments

Do you have questions? Did you experience something similar? Did you notice a mistake? Please share!

Pin it for later