Een dag in het teken van Chimay

| 5 min read

Een dag in het teken van Chimay

In het zuiden van Wallonië ligt een dorp dat dankzij z’n vele troeven voor iedereen wel wat te bieden heeft. Een prachtig middeleeuws kasteel, ene klooster, lekker kaas en één van de bekendste trappistenbieren. Welkom in Chimay.

De abdij Notre-Dame de Scourmont ... oftewel de abdij van Chimay

Het verhaal van Chimay begint in de abdij Notre Dame de Scourmont, net als onze daguitstap. In 1850 vestigde een kleine groep monniken zich hier, die hun dagen vulden met een afwisseling van gebed, werk en rust. Ze werden voor hun gebeden beloond met hemelse bier- en. Deze door God geïnspireerde voedingswaren groeiden al snel uit tot alom geliefde Belgische producten. Vandaag is het nog steeds mogelijk om de plaats te bezoeken waar dit wonder heeft plaatsgevonden. Hoewel de brouwerij zelf niet voor het publiek toegankelijk is, konden we wel de mooie tuin en imposante kerk bezoeken. Bovendien kregen we ook de kans om een praatje te maken met één van de monniken.

A day in Chimay, Wallonia A day in Chimay, Wallonia

We bezochten toevallig net wanneer de monniken klaar waren met bidden. Sommigen onder hen bleven nog even in de kerk hangen en eentje verwelkomde ons zelf in persoon. Hij gaf ons wat uitleg over de abdij en opende met grote trots het schrijn waarachter de heilige relikwieën opgeborgen zaten.

A day in Chimay, Wallonia A day in Chimay, Wallonia A day in Chimay, Wallonia A day in Chimay, Wallonia A day in Chimay, Wallonia A day in Chimay, Wallonia

De Chimay Experience

Op een steenworp van de abdij ligt Espace Chimay die tentoonstelling de ‘Chimay Experience’ herbergt. Deze interactieve tentoonstelling onthult de geheimen achter de bier- en kaasproductie van Chimay. Op het einde van het bezoek kregen we de kans te proeven van een Chimaybier van het vat in de ernaast gelegen brasserie Auberge de Poteaupré.

A day in Chimay, Wallonia

Tip: als je meteen ter zake wil gaan en het glas heffen zonder voorafgaand de Chimay Experience te bezoeken, dan kan dat natuurlijk ook. De Quadruple-degustatie biedt vier verschillende bieren aan voor 9 EUR: Chimay Rouge, Chimay Bleue, Chimay Dorée en Chimay Triple. Het is ook mogelijk om daar een kaasplank bij te krijgen.

A day in Chimay, Wallonia

Heb je nog honger? Blijf dan lunchen en probeer één van de gerechtjes met Chimaybier of -kaas. De gekleurde kroonkurk naast elk gerecht op het menu geeft aan welk bier het best bij elk gerecht pas. Wij bestelden de Vitoulet Poteaupré: gehaktbrood gevuld met Chimaykaas en gewikkeld in een laagje spek. Dit gerechtje ging bijvoorbeeld goed samen met Chimay Rouge.

A day in Chimay, Wallonia A day in Chimay, Wallonia

Het kasteel van Chimay

Nadat we onze bieren op hadden, vervolgden we onze daguitstap met een bezoek aan het nabijgelegen kasteel van Chimay zo’n 10 kilometer verder. Dit imposante kasteel torent uit boven de arduinstenen of bakstenen huizen van het dorp Chimay. Sinds 1804 is dit grote bouwwerk in het bezit van de adellijke familie de Riquet de Caraman-Chimay. Het is meermaals verwoest en opnieuw opgeboud. In 1935 werd het getroffen door een ernstige brand, waarna het grondig in renaissancestijl is gerestaureerd.

A day in Chimay, Wallonia

Hoewel het kasteel er langs de buitenkant wat sober uitziet, is dit vanbinnen helemaal niet het geval. De grote inkomhal, de wachtzaal, de portretgalerij en de kapel zijn open voor het publiek. Je zal in elke kamer veel antiek meubilair, klassieke portretten en imposante kroonluchters aantreffen. Het echte pareltje is de kleine opera die is ingericht naar het model van het theater van Louis XV in Fontainebleau. Ondanks zijn bescheiden formaat, is hij wel voorzien van een loge, twee galerijen, en schitterend witgoud stucwerk dat in scherp contrast staat met de roodfluwelen stoelen en gordijnen.

A day in Chimay, Wallonia A day in Chimay, Wallonia A day in Chimay, Wallonia A day in Chimay, Wallonia A day in Chimay, Wallonia

Het toeval was ons gunstig gestemd. Tijdens ons bezoek, was prinses Elisabeth van Chimay ook net thuis, samen met haar lieve hond en papegaai. Hoewel ze de rondleidingen niet meer zelf geeft, stond ze wel steeds paraat voor een praatje. Eén van haar medewerkers bood ons ook thee en taart aan. We hebben ons nog nooit zo ‘thuis’ gevoeld in een groot kasteel. Ik zou er wel aan kunnen wennen…

A day in Chimay, Wallonia A day in Chimay, Wallonia A day in Chimay, Wallonia

Praktische informatie

  • Een bezoek aan de abdij Notre Dame de Scourmont is gratis
  • Reken ongeveer 40 minuten voor een bezoek aan de Chimay Experience. Je betaalt 6,50 EUR inkom en krijgt daarvoor ook een gratis Chimay-bier.
  • Bekijk het speciale Chimay-menu dat momenteel te verkrijgen is in de Auberge de Poteaupré.
  • Toegang tot het kasteel van Chimay kost 9 EUR. Meer informatie op de website van Chateau de Chimay

A day in Chimay, Wallonia

Comments

Do you have questions? Did you experience something similar? Did you notice a mistake? Please share!

Pin it for later