Skievelat aan de Grote Zavel

| 4 min read

Skievelat aan de Grote Zavel

Weinig restaurants dragen het Belgische vaandel even trots uit als Skievelat. Om te beginnen klinkt de naam Skievelat al heel typisch Brussels en dat lijkt te werken, want het zijn voornamelijk Brusselaars die hier vaak komen eten. Verder zal je ook merken dat er op de menukaart een hele reeks klassieke Belgische gerechten staan.

Skievelat Sablon

In Brussel liggen er twee restaurants met de dezelfde naam: eentje in Laken, en de andere in het centrum aan de Zavel. Dit artikel is gebaseerde op mijn bezoek aan de laatsgenoemde. Het heeft wel iets, Skievelat. Het woord zelf betekent ‘kromme plank’, wat verwijst naar de armzalige toestand van de planken, toen de eigenaars hun eerste pand in Laken kochten. Toen ze hun tweede restaurant openden, besloten ze de naam te houden. Skievelat Sablon bestaat intussen 25 jaar, maar het gebouw zelf is eigenlijk veel ouder. Het heeft vroeger nog een breiwinkel en een Kaapverdische bar gehuisvest. Nadien werd het pand meer dan een jaar lang aan zijn lot overgelaten. Op dat moment heeft de nieuwe eigenaar besloten om nieuw leven in het pand te blazen en het te herdopen als Brusselse brasserie. Het interieur onderging een grondige make-over, maar de gevel bleef onaangetast. Dankzij de stalen trap naar de eerste verdieping, verkrijgt het interieur een industriële toets. Hoewel de term ‘industrieel’ in sommige gevallen een zekere kilheid oproept, is dat bij Skievelat helemaal niet het geval. De gedimde verlichting, houten tafels en aangename achtergrondmuziek zorgen voor een intieme en persoonlijke sfeer.

Skievelat Sablon Skievelat Sablon

Zoals eerder vermeld trekt dit restaurant een Brussels publiek aan, maar (fun fact!) blijkbaar komen ze in verschillende shifts. Terwijl de Vlamingen vooral ’s middags komen, zullen de Franstaligen eerder ’s avonds langskomen. Doe daar in het weekend nog wat toeristen bovenop en Skievelat Sablon wordt een perfecte weerspiegeling van de Brusselse bevolking. Het restaurant is ook open zondag en de keuken serveert van ’s middags tot ’s avonds non-stop eten. Doordat de rommelmarkt op het Vossenplein zo dichtbij ligt, is dit een handige locatie om te komen eten na een wandeling in de Marollen. Natuurlijk is de voornaamste reden om naar Skievelat te gaan, de gerechten die er worden opgediend. Wanneer vrienden uit het buitenland op bezoek komen, zou je ze hierheen moeten brengen om hen kennis te laten maken met de Belgische keuken. Ze kunnen er klassiekers proberen zoals een tapasassortiment aan Belgische hapjes, huisgemaakte americain met frietjes, stoofvlees in een bruine saus met peperkoek, balletjes met geuze of tomatensaus, stoemp, konijn met krieken of een gratin van witloof en ham.

Verder zijn er ook een paar standaardgerechtjes met pasta, vlees en gevogelte. De vegetariërs zullen de voorkeur geven aan één van de alternatieven met pasta.

Skievelat Sablon Skievelat Sablon Skievelat Sablon Skievelat Sablon

Omdat een Belgische maaltijd niet compleet is zonder Belgisch biertje, kun je bij Skievelat elke maand een nieuw bier ontdekken. Ze hebben vier verschillende bieren van het vat, waarvan drie klassiekers en één speciaalbier dat meestal afkomstig is van een kleinere brouwerij. Bij mijn bezoek serveerden ze Bon Voeux van Brasserie Dupont.

Heb je de grote collectie flessen al opgemerkt die ondersteboven achter de toog hangen? Behalve bier hebben ze in Skievelat ook een mooi aanbod aan sterkedrank. Ze zijn vooral trots op hun gin-tonics met aangepaste tonic, en net als het speciaalbier verandert het recept van de gin-tonic elke maand.

Skievelat Sablon Skievelat Sablon Skievelat Sablon

We besluiten dat Skievelat Sablon een typische Belgische brasserie is met grote porties en correcte prijzen voor zowel het eten als het drinken. Wie op zoek is naar andere restaurantjes in de buurt, moet deze lijst maar eens bekijken met [leuke restaurantjes in de Marollen]().

Praktische informatie

  • Adres: Joseph Stevensstraat 16-18, 1000 Brussel
  • Meer informatie op de website van Skievelat
  • Het restaurant is elke dag open. Van maandag tot en met donderdag sluit de keuken tussen 14u30 en 18u, maar van vrijdag tot zondag is ze non-stop open.

Comments

Do you have questions? Did you experience something similar? Did you notice a mistake? Please share!

Pin it for later