Kriti

| 3 min read

Kriti

Sinds onze korte vakantie op het Griekse eiland Rodos zijn we helemaal weg van de Griekse keuken. Wanneer onze Griekse expatvrienden dus voorstelden om bij het Griekse restaurant Kriti in Sint-Gillis te gaan eten, hebben we geen seconde getwijfeld. Ook al hadden week lang moussaka, dolmades en tzatziki gegeten, kregen we er niet genoeg van. De hamvraag echter was: kan een Brussels restaurant voldoen aan onze hoge verwachtingen?

Kriti, Greek restaurant in Brussels

Het kader

Vanaf de Hallepoort is het ongeveer vijf minuten wandelen naar het Bethléhemplein waar het restaurant is gelegen. En wat een leuke sfeer heerste er daar! De magie van de Brusselse zon was duidelijk aan het werk geweest. De terrasjes zaten vol met mensen die van de zon genoten met een verfrissend drankje in de hand. Een groep kinderen speelde voetbal midden op het plein, en een paar muzikanten waren accordeon aan het spelen. Het Bethlehemplein blijkt ‘the place to be’ voor Griekse restaurants te zijn, want naast Kriti lagen er nog wel andere. Wat ik hier echt leuk vond, waren de grote, groene terrassen. De rij bomen zorgde voor struiken, terwijl andere planten voor afscheidingen zorgden tussen de verschillende terrassen. We hadden onze vrienden gevonden, schuifden bij aan tafel en bestelden een kruik met Ouzo.

Kriti, Greek restaurant in Brussels

Het eten

Nu het kader was goedgekeurd, was het tijd om het eten onder de loep te nemen. Zoals we sinds kort gewoon waren, gingen we in het menu op zoek naar mezze (hapjes) om te delen. Eén van de opties op het menu was ‘mezze per persoon’, wat wel goed klonk. Toen onze vrienden echter om meer informatie vroegen, bleek dit een simpel assortiment aan mezze te zijn met dipsausjes die je in elk supermarkt vindt. We gingen dus eerder voor een portie dolmades, tzatziki met brood en gegrilde halloumi. De mezze smaakten volgens onze Griekse vrienden niet helemaal ‘zoals thuis’ en de dolmades baadden in een soort van witte, romige saus, wat ze al helemaal absurd vonden, maar ik vond alle hapjes toch heel lekker.

Kriti, Greek restaurant in Brussels Kriti, Greek restaurant in Brussels Kriti, Greek restaurant in Brussels Kriti, Greek restaurant in Brussels

Na de hapjes had ik al geen honger meer, en de hoofdgerechten moesten nog komen! En die porties waren net zo groot. Ik ging voor de gegrilde calamari, om eens wat anders de nemen dan de gewone gefrituurde calamari. Achteraf had ik een beetje spijt van mijn keuze, want mijn vis was een beetje flauw. Ik proefde ook van iemand z’n gemiste (een burger gevuld met geitenkaas) en die had veel meer smaak.

Kriti, Greek restaurant in Brussels Kriti, Greek restaurant in Brussels

Andere typische Griekse gerechten op de kaart waren giouvetsi, kokkinisto, dolma met witte kool, dolmades gewikkeld in wijnbladeren, moussaka, traditionele worst, gegrilde vleesballetjes en souvlaki (brochettes) met verschillende soorten vlees.

Eén ding staat vast en dat is dat de porties echt heel groot zijn. Je zal hier niet met honger buitenkomen. Je kan dus besluiten dat je bij Kriti echt wel waar voor je geld krijgt.

Op Rhodos waren we het gewoon geraakt om op het einde een gratis dessertje van het huis te krijgen. Hier in Brussel verwachtten we dat niet, en we waren dus toch verrast toen de ober ons op het einde een drankje van het huis aanbood. Meer Ouzo, alsjeblieft!

Kriti, Greek restaurant in Brussels

Ik zal mijn zoektocht naar een authentiek Grieks restaurant in Brussel mogelijk wel verderzetten, maar Kriti blijft sowieso wel een fijne plek om ‘s middags of ‘s avonds te gaan eten. De sfeer is gezellig, de Griekse eigenaars zijn vriendelijk en de porties zullen je niet teleurstellen.

Praktische informatie

  • Kriti ligt op de Vorstse Steenweg 112, 1060 Sint-Gillis
  • Een hoofdgerecht kost tussen de 13 en 19 EUR
  • Het terras is groot genoeg om groepen van 8 à 10 personen te ontvangen
  • Meer informatie op de website van Kriti

Comments

Do you have questions? Did you experience something similar? Did you notice a mistake? Please share!

Pin it for later