Tour en Taxis, het Koninklijk Depot

| 2 min read

Tour en Taxis, het Koninklijk Depot

Een groep trekpaarden staan rustig te grazen op een moerassig weiland langs het kanaal. Kan je het je al inbeelden? Zo zag Tour en Taxis er een paar eeuwen geleden uit. Het grondgebied hoorde toe aan de Italiaanse familie Von Thurn und Taxis, die de pioniers van het Europese postsysteem werden. Franz Von Taxis, die rond de eeuwwisseling door Filips de Schone van Bourgondië als postmeester werd benoemd, organiseerde de eerste internationale, postdienst met paardenkoetsen vanuit Brussel. De keizerlijke postdienst verbond de rijke Nederlanden met het Spaanse hof en diende het Heilige Roomse Rijk en de rest van Europa.

Tour and Taxis, Brussels

Aan het einde van de 19e eeuw bloeide de industrie in België, waardoor de nood aan grotere opslagplaatsen toenam. De Belgische Spoorwegen, die intussen de nieuwe eigenaars waren van een deel van de site, startten een ambitieus project gesteund door koning Leopold II. Dit project omvatte de aanleg van laadperrons aan het Willebroekkanaal dat Brussel met de zee verbindt. Daarnaast bouwde men ook een spoorweg met meerdere doodlopende sporen, een vrachtstation voor de Belgische Spoorwegen… en het Koninklijk Depot met meerdere bijgebouwen. Het project werd voltooid in 1910.

Het Koninklijk Depot werd ontworpen door Ernest Van Humbeeck en was bedoeld voor langdurige opslag van goederen. Het was het pareltje van het complex. Op de façade kan je het wapenschild zien van Belgische steden en provincies. Daarboven heb je het toekijkende oog van Mercurius, de Romeinse god van de handel.

Wanneer in 2000 alle logistieke activiteiten in de Royal Entrepot werden stopgezet, werd het gebouw gerestaureerd en een nieuwe bestemming gegeven. Tegenwoordig worden hier veel kunstevenementen, handelsbeurzen, muziekfestivals en exclusieve feestjes georganiseerd. Eén van de permanente restaurants in het gebouw is La Fabbrica, een leuke plek om te brunchen .

Leuk weetje: Tour & Taxis heeft een app waarop je een audiotour kan krijgen van de site, een kaart bekijken met de verschillende bedrijven die in het complex zijn gehuisvest en het schema raadplegen van de (gratis) shuttlebussen tussen het Noordstation en Tour & Taxis.

Tour and Taxis, Brussels

Het uitzicht vanaf het dakterras is ook best leuk ...

Praktische informatie

  • Bekijk de [Tour and Taxis-website] (https://www.tour-taxis.com/en/) om meer te weten over aankomende evenementen.
  • Adres: Havenlaan 86C, 1000 Brussel

Comments

Do you have questions? Did you experience something similar? Did you notice a mistake? Please share!

Pin it for later