De beste plekjes voor een picknick in Brussel

| 6 min read

De beste plekjes voor een picknick in Brussel

Waar picknicken in Brussel?

Eén van mijn favoriete activiteiten in de zomer is genieten van het mooie weer met een picknick in éen van de Brusselse parken. Het voordeel aan Brussel is dat er zoveel tuinen en parken zijn dat je nooit ver hoeft te stappen voor een stukje groen. Toch zijn ze niet allemaal even geschikt voor een picknick. Sommige parken zoals Kruidtuin of het Koningin-Groenpark sluiten vroeg ’s avonds, wanneer de afterwork picknick nog maar net begint. Alle parken die hieronder worden vermeld, blijven echter wel tot laat open en hebben een paar gezellige plekjes om te picknicken.

Park van Vorst (1190 Forest)

Dit park is gelegen op een heuvel en biedt daardoor een mooi uitzicht over de binnenstad van Vorst, dat rond zonsondergang in een romantisch kleurenpalet wordt ondergedompeld. Ik hoef je vast niet meer te vertellen waar je dat picknicklaken best uitspreidt? ;-) In het midden van het park ligt de pop-up bar La Guinguette du Parc de Forest die elke zomer open is van april tot september. Naast catering, organiseren ze ook verschillende evenementen zoals yoga, tai chi, concerten, karaoke-avonden, enzovoort.

Hoe ga je naar het Park van Vorst? Neem tram 3 of 4 tot metrohalte Albert.

Forest Park

Het Dudenpark (1190 Forest)

Het Dudenpark, dat eveneens Vorst ligt, oogt en voelt heel anders dan zijn kleine broer Park van Vorst. Door de beuken en het dichte gebladerte voelt het Dudenpark meer aan als een onverwacht stuk bos in de stad. Het beslaat een oppervlakte van 23 hectare op een zeer heuvelachtig oppervlak, met steile hellingen met een hoogte van 90 meter terwijl de valleien dan weer zakken naar een hoogte van ongeveer 55 meter. Dit oneffen oppervlak leent zich perfect voor lange wandelingen. Het noordelijke deel van het park ziet er heel anders uit, en daar komt je picknickmateriaal dan weer wel van pas! Deze kant is aangelegd als een tuin en biedt een prachtig panoramisch uitzicht op de skyline van Brussel, met het Justitiepaleis als aandachtstrekker. Hier staat ook vaak een tijdelijke guingette.

Duden Park

Park Elisabeth (1081 Koekelberg)

Het Elisabethpark, gekenmerkt door de basiliek van Koekelberg, strekt zich uit over het Koekelberg-plateau. Oorspronkelijk moest het park dienen om een enorm pantheon in de kijker te zetten dat koning Leopold II van plan was te bouwen. Hoewel de omliggende straten (bijv. Pantheolaan) nog steeds verwijzen naar dat project, is de constructie ervan nooit gebeurd. De indeling van het park met de vele grasvelden en schaduwrijke wandelpaden doet denken aan het Jubelpark. Een leuke plek voor een picknick is de grote, centrale tuin waar je wat langer kan baden in de avondzon. Als je liever wat schaduw hebt, kan je wat dichter bij de guingette van Bar Eliza schuiven. Met wat geluk geniet je tijdens je picknick wel van live achtergrondmuziek.

Hoe ga je naar het Elisabethpark? Neem de metro naar Simonis.

Park Elisabeth

Leopoldpark (1040 Etterbeek)

Het Leopoldpark ligt in de Europese wijk, waardoor het een populaire lunchplek is voor mensen die in de Europese instellingen werken. Het belangrijkste kenmerk is de grote centrale vijver, die wordt gevoed door de Maalbeek en bewoond door wilde eenden, waterhoentjes, meerkoeten, Egyptische ganzen... Naast de vijver ligt een heuvel met daarbovenop de voormalige Solvay-bibliotheek. Aangezien die heuvel maar lichtjes helt, biedt hij een fijne picknickplek vanwaar je gezellig kan staren naar de activiteit in en rond de vijver.

Hoe ga je naar het Leopoldpark? Neem de metro naar Schuman.

Leopold Park

Parckfarm (1080 Molenbeek)

Parckfarm werd opgestart als project om de burgers te sensibiliseren voor landbouwpraktijken in de stad. Ondertussen is het een integraal onderdeel van de Tour en Taxis-site. De kunstmatige spoorwegvallei tussen Laken en Molenbeek, overkapt met drie bruggen, is een mooi stukje postindustrieel landschap. Van onder de eerste brug (Jubileumbrug) geniet je van de betoverende skyline van de noordwijk. In het midden van het park ligt Farmhouse, een serre die lokale producten verkoopt en verschillende sociale activiteiten organiseert. In de zomer stelt een DJ zich regelmatig op onder die brug, dus installeer je maar ergens vlakbij voor een funky picknick.

Hoe ga je naar Parckfarm? Neem de metro naar Pannenhuis.

Parckfarm

Josaphatpark (1030 Schaarbeek)

Het parkleven in het Josaphatpark in Schaarbeek kent een hoogtepunt in de zomermaanden met een groot aanbod aan sociale en culturele evenementen. Families, koppeltjes en vrienden komen hier samen om te genieten van een concert, te wandelen rond de vijver, te zonnebaden op de grote grasvelden van het boogschietersterrein, te kijken naar de ezels in de loopweide... Voor een picknick is het handig om in de buurt van één van de kiosken te blijven om zo nu en dan eens een verkoelend drankje te gaan halen. Je kan ook terecht bij Josaphine's, een kleine kiosk vlakbij de ezelsweide, die kant-en-klare picknickmanden verkoopt met alles erin voor een picknick in stijl.

Hoe ga je naar het Josaphatpark? Neem Tram 7 naar Heliotropen.

Josaphat Park

Jubelpark (1000 Brussels)

Dit is een groot, vijfhoekig park dat grenst aan de Europese wijk. Het is een populaire plek voor joggers en outdoorlessen zoals yoga, aerobics en frisbee... Er is heel veel ruimte om je picknicklaken neer te leggen, hoewel het beste plekje zich bevindt tussen de triomfboog en metrohalte Schuman. Vanaf daar kijk je uit op de fontein en de indrukwekkende triomfboog op de achtergrond. Bovendien krijg je daar rond zonsondergang nog eens een romantische zonsondergang bij wanneer de zon tussen de bogen ondergaat.

Hoe ga je naar het Jubelpark? Neem de metro naar Schuman of Merode.

Parc du Cinquantenaire at sunset

Warandepark (1000 Brussels)

Dit rechthoekige park tegenover het Koninklijk Paleis is het dichtst gelegen bij het centrum van Brussel. De hoofdingang bevindt zich tegenover het Federaal Parlement. Als je langs de hoofdingang binnenkomt, passeer je een grote fontein vanwaar drie grote paden doorheen het park vertrekken. Meerdere standbeelden en openluchttheaters liggen verspreid over het park. Maak een verkennende wandeling om te bepalen of je je picknicklaken op een afgelegen, schaduwrijke plek wil neerleggen, of liever op een open grasveld langs één van de hoofdpaden. Elke zomer worden in het park de jaarlijkse muziekfestivals Boterhammen in het Park en Feeërieën georganiseerd. Zo kan je tijdens je picknick zelfs een gratis concert meepikken!

Hoe ga je naar het Warandepark? Loop daar vanuit het stadscentrum of neem de metro naar Park.

Brussels Park

De vijvers van Flagey (1040 Elsene)

Langs het water zitten, heeft iets ontspannends. Je kan er beter genieten van de rust. Dat is ook wat de twee grote vijvers tussen het Flageyplein en de Abdij Ter Kameren in Elsene zo aantrekkelijk maakt voor een picknick. Het park is aangelegd in Engelse stijl, met wat standbeelden, een gerestaureerde rotspartij met namaakrotsen, ruïnes en een kapotte zuil die als achtergrond dient voor een watervalletje. De huisjes rond de vijver zien er ook wel leuk uit. Wandel even rond de vijver tot je het meest gezellige plekje hebt gevonden. Nadien kan je altijd op het Flageyplein terecht voor een drankje in één van de vele cafés.

Les Etangs de Flagey

Ook handig om te weten

Brussel Leefmilieu heeft een app gelanceerd die alle parken op de kaart van Brussel aanduidt. Klik op een park en je krijgt informatie zoals de geschiedenis, fauna en flora, openingstijden ... Om de app te installeren, hoef je de website Brussels Gardens maar te bezoeken en de link op je startscherm op te slaan.

Comments

Do you have questions? Did you experience something similar? Did you notice a mistake? Please share!

Pin it for later