Kunstberg

| 2 min read

Kunstberg

De Kunstberg is gelegen tussen het Koningsplein en de Grote Markt en verbindt zo het hogere deel van Brussel met het lager gelegen deel. Eens je door de tuin van de Kunstberg bent gewandeld en de trappen naar de fontein toe hebt beklommen, zal je beloond worden met één van de meest adembenemende uitzichten over Brussel. Voor jou ligt nu het historische centrum van Brussel, met de mooie toren van het stadhuis als duidelijk herkenningspunt. Het uitzicht is vooral magisch rond zonsondergang, wanneer de avondzon haar mooiste kleurenpalet bovenhaalt en de hemel in verschillende tinten roos en oranje schildert. Op een heldere dag zie je in de verte ook de Basiliek van Koekelberg en het Atomium liggen.

Hoewel je naar dat uitzicht kan blijven turen, moet je ook eens naar de gebouwen rondom kijken.

Aan de achterzijde van het Dynastiepaleis prijkt een opmerkelijke klok. Het is een grote gouden wandklok met twaalf figuurtjes uit de Belgische geschiedenis en volkscultuur. Een groot bronzen standbeeld bovenaan de arcade luidt de bel bij elk uur, waarbij één van de twaalf figuurtjes uit zijn nis naar voor srpingt. Elk uur spelen de klokken afwisselend ‘Oú peut-on être mieux (Grétry) en The Carillon Song (Peter Benoît).

In de Hofbergstraat staat een voormalig Old England-warenhuis dat opvalt door zijn prachtige Art Nouveau-façade. Vandaag huisvest het gebouw het Muziekinstrumentenmuseums, kortweg het MIM, een verzameling van meer dan 1200 opmerkelijke muziekinstrumenten.

Musical Instruments’ Museum

Het neogotische gebouw links ervan is de voormalige apotheek van Charles Delacre. Deze apotheker verkocht chocolade omdat men geloofde dat het over een geneeskundige kracht beschikte. Hij had daar zoveel succes mee dat hij besloot om een tweede winkel te openen die uitsluitend chocolade verkocht. Vandaag is Delacre één van de bekendste koekjesmerken. Het originele decor van de voormalige apotheek is intussen amper gewijzigd en doet vandaag dienst als kunstgallerij.

Delacre

Wie de Kunstbergtuin vanuit een ander perspectief wil bekijken, kan (gratis) naar het dakterras van de Koninklijke Bibliotheek. Je kan er rustig iets drinken terwijl je geniet van het uitzicht over het centrum van Brussel aan de ene kant en het Justitiepaleis aan de andere kant.

Comments

Do you have questions? Did you experience something similar? Did you notice a mistake? Please share!

Pin it for later