Een zondag in Brussel

| 7 min read

Een zondag in Brussel

Als je op zondag in Brussel bent, heb je geluk. Dat is namelijk de beste dag om een wandeling te maken in en rond de Marollen, omdat bepaalde activiteiten enkel dan mogelijk zijn. Dit artikel beschrijft een wandelroute met een paar leuk stops om iets te eten en/of te drinken, mooie street art en een geweldig panoramisch uitzicht over Brussel. De totale afstand bedraagt slechts 5 kilometer, maar reken voldoende tijd om onderweg wat plekken te bezoeken. Het is uiteindelijk ook zondag, wat betekent dat haast en spoed uit den boze is.

Ben je er klaar voor? Neem dan de trein naar het Zuidstation (of welk ander vervoermiddel je ook wenst te gebruiken) en ga het station uit via de Fonsnylaan. Sla dan linksaf en voor je ligt de gezellige drukte van de Zuidmarkt, één van de grootste markten in Brussel. Er zijn wel meer dan 100 kraampjes met een breed gamma aan producten voor heel lage prijzen: vers fruit, gegrilde kip, kruiden, planten, kledij… Dit is hét moment om je inkopen te doen voor de komende week. Op een zonnige dag hangt hier een heel exotische sfeer waardoor je je bijna op vakantie waant. Dit kan waarschijnlijk worden verklaard door de grote multiculturaliteit, maar ook door die waaier aan geuren, kleuren en exotische producten….

Marché du midi, Brussels Marché du midi, Brussels

Als je op de Zuidmarkt bent is er één kraampje dat je absoluut niet mag missen. Beschouw het als je missie om het (ietwat verscholen) Marokkaanse kraampje te vinden dat een groot assortiment aan olijven en kruiden verkoopt. Wie het vindt, wordt beloond met een heerlijke Marokkaanse pannenkoek. Die wordt gevuld met feta, zongedroogde tomaten, olijven, honing… en een verse muntthee. Voor 5 euro vind je geen beter ontbijt.

Marché du midi, Brussels

Loop vervolgens de Hallepoortlaan in. Wanneer je de markt verlaat, loop je voorbij een grote graffiti-muur van Le Chat. Dat is de eerste van een hele reeks stripmuren die je langs deze wandeling zal zien. Ga verder tot de Hallepoort, een 600 jaar oud overblijfsel van de tweede stadmuur rond Brussel. Rondom ligt er een klein park dat een uitstekende picknickplek voor wie wat lekkers heeft gekocht op de Zuidmarkt.

Porte de Hal, Brussels

Tijd om de Marollen te verkennen. De wijk staat bekend om de vele antieke spullen die er worden verkoht. Dat merk je meteen zodra je door de Blaesstraat naar de rommelmarkt op het Vossenplein wandelt.

Maar eerst een kleine omweg via de Hellemanswijk. Omdat deze woonwijk vroeger een labyrint aan duistere steegjes was, nam de stad de wijk onder handen en zette er een paar mooie art-nouveaugebouwen. Wist je trouwens dat alle straatnamen naar oude beroepen verwijzen? De straten die onder aan de wijk liggen verwijzen naar beroepen van hoog aanzien (bv. Goudsmidstraat) terwijl de straten boven aan de wijk naar beroepen van lagere stand zijn genoemd. Van west (beneden) naar oost (boven) zijn de namen: Goudsmedenstraat, Borduurdersstraat, Stoelenmakersstraat, Kuipersstraat, Timmerliedenstraat en Schoorsteenvegersstraat.

Porte de Hal, Brussels

Elke ochtend en elke dag van het jaar is er op het Vossenplein een rommelmarkt die de grootste zijn zou in onze Belgische hoofdstad. Wie op schatten wil jagen, kan best vroeg komen.

Place Jeu de Balle, Brussels Marché du midi, Brussels Marché du midi, Brussels

Op de hoek van het Vossenplein met de Reebokstraat ligt Le Caducée, een klein winkeltje met wel heel bizarre voorwerpen in de etalage…

Place Jeu de Balle, Brussels

Chaff is een brasserie met een groot terras op het plein. Maar mijn favoriete plek is eigenlijk aan het raam op de eerste verdieping, vanwaar ik de activiteit op het Vossenplein kan overschouwen.

In de kleine straatjes rond het Vossenplein vallen er veel mooie stripmuren te ontdekken.

Wandel door de Hoogstraat waarin heel wat antiquairs en tweedehandswinkeltjes hun intrek hebben genomen. Er zijn ook meerdere aanbevelenswaardige restaurants en leuke hipsterwinkeltjes. Eén daarvan is Belge une Fois die Belgische producten verkoopt. Als je nog een origineel cadeau of souvenir zocht, dan vind je hier vast wel iets. Verder is er ook de plantenwinkel Brut die meer doet denken aan een mini-jungle of de tweedehandswinkel Melting Pot waar je je kleren per kilo betaalt.

Loop via de Zwaardstraat naar de lift van de Marollen. Deze grote, graten lift is gratis te gebruiken en brengt je naar het Poelaertplein dat een mooi uitzicht over de stad biedt. In de verte kan je zelfs de bollen van het Atomium zien. Als je tijd hebt, moet je ’s avonds eens terug komen, want dit plein is ook bijzonder mooi bij zonsondergang.

Place Jeu de Balle, Brussels

Volg de tramsporen in de Regentschapstraat. Daar ligt aan je rechterkant het kleine verborgen Egmontpark. Via de Joseph Dupontstraat loop je er recht naartoe. Vroeger was dit park de privétuin van het Egmontpaleis, maar ondertussen is het eigendom geworden van het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken. Als je dorst, kan je even stoppen bij La Fabrique, een voormalige oranjerie.

Keer terug naar de Regentschapstraat en sla rechtsaf. Aan je rechterkant ligt nu een ander park (Kleine Zavelsquare) met aan de overkant de Onze-Lieve-Vrouw-ter-Zavelkerk op de Kleine Zavel.

Place Jeu de Balle, Brussels

Wandel verder naar het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten, nog steeds in de Regentschapstraat. Loop er niet voorbij, maar niet het kleine steegje links dat er vlak voor ligt. Dat is de beeldentuin, een verborgen plekje waar weinig mensen van mensen en een kleine oase van rust in het centrum van de stad. Langs hier kom je in een andere rustige straat, de Ruisbroekstraat. Als je op de Keizerslaan bent, sla je rechtsaf naar de Kunstberg.

Place Jeu de Balle, Brussels Place Jeu de Balle, Brussels

Betreed de trappen voor een prachtig panoramisch uitzicht over het centrum van Brussel. Bovenaan moet je ook letten in het Muziekinstrumentenmuseum, een voormalig Old England-warenhuis in art-nouveaustijl.

Het neoklassieke Koningsplein vervolgens wordt omringd door statige gebouwen en de Sint-Jacob-op-de-Koudenbergkerk. In het midden staat Godfried van Bouillon, die de eerste kruistocht leidde in 1096.

Place Jeu de Balle, Brussels Place Jeu de Balle, Brussels

Sla linksaf op de Koningstraat en dan ligt het Koninklijk Paleis aan je rechterkant. Dit de administratieve zetel van de koning. Het paleis opent elke deuren de deuren voor het grote publiek van eind juli tot eind augustus.

Place Jeu de Balle, Brussels

De feitelijke woonplaats van de koninklijke familie ligt in Laken, waar ze ook heel mooie Koninklijke Serres hebben.

Mooi, je hebt het einde van de wandeling bereikt! Misschien wil je nu even ontspannen in het Warandepark? Of keer je liever terug naar het centrum voor een biertje? Wie moe is en liever terugkeert, best de metro aan Park of de trein in het Centraal Station nemen.

De route

Comments

Do you have questions? Did you experience something similar? Did you notice a mistake? Please share!

Pin it for later