12 plekken die je moet bezoeken in Brussel

| 7 min read

12 plekken die je moet bezoeken in Brussel

Is het je eerste keer in Brussel? Heb je weinig tijd en wil je vooral de voornaamste bezienswaardigheden bezoeken? In het lijstje hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste must-see’s die je een idee geven waar Brussel om draait. Als je heel vroeg begint en niet te veel treuzelt, is het zelfs mogelijk om dit allemaal op één dag te doen.

Als je meer tijd hebt en een paar originele plaatsen wilt ontdekken, gebruik deze lijst dan als startpunt en vul ze aan met wat leuke parken, restaurants, cafeetjes, uitkijkpunten, musea…

1) Grote Markt

De meeste iconische bezienswaardigheden van Brussel liggen rond de Grote Markt. Rond dit plein vind je mooie gildehuizen, het stadhuis van Brussel en het Broodhuis. Is het je al opgevallen dat het stadhuis eigenlijk helemaal niet symmetrisch is? En kun je de beroepen van de gilden afleiden uit de architecturale details van de gevels? Dit plein is niet alleen prachtig, het vertelt ook zoveel over de geschiedenis van Brussel. Het is dan ook niet voor niets benoemd als UNESCO-werelderfgoed.

Grand Place, Brussels

2) Manneken Pis

Op een paar passen van de Grote Markt zal je Manneken Pis tegenkomen. Waarom juist een plassende jongen de ster van Brussel is geworden, weet niemand zeker. Wel gaan er een heleboel legendes rond die de reden proberen te verklaren. Eén van die verhalen gaan over een jongetje dat vanop de stadspuur op een brandend kruitvat plaste, waardoor hij een grote ontploffing en invasie van Brussel voorkwam. Wat er ook van zij, Manneken Pis is zo geliefd in Brussel dat hij voortdurend nieuwe kostuumpjes krijgt. In het Garderobe-museum verder in de straat kan je zijn hele garderobe bewonderen.

Manneken Pis, Brussels

3) De Beurs van Brussel

In de Anspachlaan staat de Beurs van Brussel: een indrukwekkend, neoklassiek gebouw met een prachtige gevel die doet denken aan belangrijke Romeinse tempels. Het gebouw wordt ondertussen niet meer gebruikt als beurs, maar wel als tentoonstellingsruimte. De trappen aan de voorzijde zijn een populair trefpunt voor locals, en zijn bovendien een uitstekende tribune wanneer straatartiesten aan het werk zijn op het Beursplein.

Brussels Stock Exchange, Brussels

4) Rue des Bouchers

De Beenhouwersstraat of de ‘Rue des Bouchers’ zoals we ze kennen uit het liedje van Johan Verminnen, maakt deel uit van het Ilot Sacré, een middeleeuwse wirwar aan steegjes in het centrum van Brussel. Typisch aan deze buurt zijn de 17de-eeuwse trapgevelhuizen, prachtige ornamenten en oude deuren. Een groot aantal restaurantjes hebben zich hier gevestigd, maar wees gewaarschuwd: dit zijn tourist traps die je beter kan vermijden. Het blijft wel een mooie buurt om door te slenteren natuurlijk. Zo beland je nog bij het bekende biercafé Delirium, dat wel meer dan 1000 bieren op de kaart heeft staan. Ertegenover staat het standbeeld van het plassende standbeeld Jeanneke Pis.

Rue des Bouchers

5) Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen

Toen de Sint-Hubertusgalerijen 1847 werden gebouwd, waren ze de eerste overdekte winkelgalerijen van Europa. In dit 200-meter lange galerijencomplex vind je enkele bekende Belgische chocolatiers, chique boetieks en de speciale boekhandel Tropismes Libraires. Hoewel de boetiekjes nogal duur zijn, blijft het leuk om naar de etalages te kijken en je te vergapen aan de mooie architectuur. Wist je trouwens dat de eerste Belgische pralines hier werd gemaakt? Neuhaus was oorspronkelijk een apotheek die een formule had gevonden om medicijnen beter te laten smaken: hij goot er een laagje chocolade over. Na verloop van tijd, werd het medicijn vervangen door een zoete vullen en zo werd de praline geboren. Ondertussen hebben ook Leonidas en Marolini een chocolaterie geopend in de Koninklijke Galerijen.

Galeries Royales Saint-Hubert, Brussels

6) Het Muziekinstrumentenmuseum

Het Muziekinstrumentenmuseum is gehuisvest in de voormalige luxegoederenwinkel Old England. Dit prachtige gebouw is een uniek staaltje art nouveau-architectuur. Tegenwoordig herbergt het museum een indrukwekkende verzameling van meer dan 1100 historische en moderne muziekinstrumenten. Als je niet zo’n museumganger bent, kan je met de art nouveau-lift rechtstreeks naar het dak om daar een drankje te nuttigen in de bar en te genieten van het uitzicht.

Musical Instruments’ Museum, Brussels

7) Kunstberg

Loop de trappen op naar de Kunstberg voor een adembenemend, panoramisch uitzicht over Brussel. Vanaf hier zie je de Grote Markt, het stadhuis, het Atomium en de Basiliek van het Heilig Hart in de verte. Probeer rond zonsondergang te komen, want het uitzicht is helemaal magisch met een roze avondhemel.

Musical Instruments’ Museum, Brussels

8) Koninklijk Paleis

Tegenover het Warandepark ligt het Koninklijk Paleis, de administratieve zetel van de koning. Hier worden staatshoofden ontvangen en plechtigheden gehouden. De Belgische koninklijke familie woont niet hier, maar in een andere paleis vlak naast de Koninklijke Serres in Laken. Het paleis in het centrum is normaal niet toegankelijk voor het publiek, maar in de zomermaanden kan je een gedeelte van het paleis gratis komen bezoeken. Probeer dus in de juiste periode te komen.

Musical Instruments’ Museum, Brussels

9) Zavel

Rond de Onze-Lieve-Vrouw-ter-Zavelkerk ligt er een kleiner plein (Kleine Zavel) en een groter plein (Grote Zavel) die allebei worden gekenmerkt door antiek, Belgische chocolade en kunst. De prijzen in deze buurt liggen in het algemeen wel een tikkeltje hoger. Wandel ook naar het parkje tegenover de kerk dat omgeven is met standbeelden die verwijzen naar de geschiedenis en de voormalige gilden van Brussel.

Musical Instruments’ Museum, Brussels

10) Justitiepaleis

Op het Poelaertplein staat een kolossaal bouwwerk dat sinds jaar en dag in de steigers staat. Dit is het Justitiepaleis, het belangrijkste gerechtsgebouw in België. Het gerucht gaat de ronde dat de steigers er al zo lang staan, dat ze ondertussen het gebouw mee ondersteunen en niet meer zomaar kunnen worden weggehaald. Wat er ook van zij, het blijft een indrukwekkend gebouw, zowel vanbinnen als vanbuiten. Het staat je vrij om eens naar binnen te wandelen om te lobby te verkennen en je te vergapen aan de prachtige architectuur. Vanaf het Poelaertplein kan je genieten van een prachtig panoramisch uitzicht over Brussel, met het Atomium in de verte.

Musical Instruments’ Museum, Brussels

11) Atomium

Het Atomium is een van de meest iconische en uitzonderlijke attracties van Brussel. Het werd oorspronkelijk gebouwd als een tijdelijk monument voor de Wereldtentoonstelling van Brussel in 1958. De negen schitterende bollen van het Atomium stellen eigenlijk negen ijzeratomen voor, als symbool voor de toenmalige wetenschappelijke vooruitgang. Een dagje in Brussel is niet compleet zonder selfie met die monument in de achtergrond. Als je een ticket koopt, kan je ook het Atomium ook vanbinnen bezoeken, door de buizen zoeven via de futuristische roltrappen en liften, de tijdelijke en permanente tentoonstellingen bekijken en van het panoramisch uitzicht geniet in de hoogste bol. Elke zomer komen honderden mensen samen in het park rond het Atomium om naar het Vuurwerk van Laken te komen voor spectaculaire lichtshow.

Atomium, Brussels

12) Parc du Cinquantenaire

Als je nog wat tijd over hebt, ga kan naar het Jubelpark, dat grenst aan de Europese wijk. Dit park werd in de tijd van Leopold II aangelegd ter ere van de 50-jarige Belgische onafhankelijkheid. In het midden van het park staan de monumentale Triomfboog en drie musea: Autoworld, een kunstmuseum en een legermuseum. Vanaf het dak van het legermuseum heb je een prachtig uitzicht over Brussel en de Europese wijk in het bijzonder.

Parc du Cinquantenaire, Brussels

Comments

Do you have questions? Did you experience something similar? Did you notice a mistake? Please share!

Pin it for later