10 leuke plekjes op de Brusselse kerstmarkt: Winterpret

| 9 min read

10 leuke plekjes op de Brusselse kerstmarkt: Winterpret

In de kerstperiode zijn er verschillende kerstmarkten in de verschillende gemeenten van Brussel. Eentje die erbovenuit steekt, is Winterpret in het historische centrum van Brussel. Als je nog nooit naar Winterpret ben geweest, vraag je je misschien af waar te beginnen. En tot waar strekt die kerstmarkt zich uit? In het lijstje hieronder vind je een lijst van plekken die je zeker niet mag missen. Helemaal op het einde vind je ook een complete voorgestelde route.

1. Bekijk het licht- en de muziekspektakel op de Grote Markt

De Grote Markt vind ik het mooiste plekje van de Kerstmark. Natuurlijk is dit plein op zich als ongelooflijk mooi. Het is niet voor niets benoemd als UNESCO-werelderfgoed. In het midden van dit plein prijkt een gigantische, mooi versierde kerstboom en een kerststal. Rondom zie je de prachtige gevels van het stadhuis, het Broodhuis (een voormalige broodhal die vandaag dienst doet als museum van Brussel), en verschillende imposante 7de-eeuwse gildehuizen. Deze architecturale tour de force wordt nu nog meer in de schijnwerpers gezet tijdens het klank- en lichtspektakel dat meerdere keren per dag speelt.

Dit korte filmpje van het lichtspel biedt alvast een voorproefje..

Light show - Brussels Christmas market Light show - Brussels Christmas market Light show - Brussels Christmas market Light show - Brussels Christmas market Light show - Brussels Christmas market Light show - Brussels Christmas market

2. Proef Belgische jenever

Voor veel Belgen staat ‘kerstmarkt’ synoniem aan wandelen (of strompelen, afhankelijk van het moment van de avond) van kraam naar kraam, en overal een jenevertje bestellen. Deze sterkedrank wordt geserveerd in een klein borrelglas, maar het effect is niet te onderschatten. Jenever heeft een alcoholgehalte van ongeveer 38 graden. De klassieke jenever is graanjenever, maar je vindt hem tegenwoordig in alle smaakjes. Vanille, chocolade, cactus…. Noem maar op.

Tip: Vergelijk de borrelglazen van de verschillende kraampjes alvorens te bestellen, want er zijn redelijk grote verschillen. Aan het Muntplein bijvoorbeeld zijn ze aanzienlijk kleiner dan bij Jack Brussel’s – Stoef’s bar op de Vismarkt. De prijs is wel overal gelijk. In het algemeen kost het 2 EUR.

Belgian jenever - Brussels Christmas market Belgian jenever - Brussels Christmas market

3. Bewonder de chalets

Dit klinkt vanzelfsprekend, maar wist je dat er meer dan 200 chalets zijn op een parcours van 2 kilometer? Ze zijn mooi ingericht en verkopen leuke kerstcadeautjes, handgemaakte werkjes, en verschillende lekkernijen.

Het is moeilijk te weerstaan aan al die lekkere etensgeuren. Maar waarom zou dat moeten? Dit is het uitgelezen moment om eens iets anders te proberen dan klassiekers als frietjes en wafels.

Chalets - Brussels Christmas market Chalets - Brussels Christmas market Chalets - Brussels Christmas market Chalets - Brussels Christmas market Chalets - Brussels Christmas market

4. Geen kerstmarkt zonder glühwein

Deze warme drank op basis van rode wijn vind je niet alleen terug in Brussel, maar op zowat elke kerstmarkt in Europa. Zo’n warme kop glühwein is niet alleen prettig om je handen te verwarmen, hij biedt je ook een reden om even stil te staan en naar de voorbijgangers even te observeren. De glühwein kan wel verschillen van chalet tot chalet, aangezien sommigen ook varianten aanbieden met witte wijn of met verschillende kruiden. Een beker glühwein kost gemiddeld zo 2,50 EUR.

Wie het niet heeft voor warme wijn, kan altijd bij een andere chalet terecht met een ruime bierkeuze.

Mulled wine - Brussels Christmas market

5. Rondjes draaien met de pterodactylus

Het is helemaal normaal als je stiekem op de pterodactylus wil. Helaas is de draaimolen alleen voor kindjes. Je hebt geluk als je er zelf eentje hebt, want dan mag je mee om hem/haar te begeleiden. Anders is de enige manier om een ander z’n kind te lenen en die op de draaimolen te zetten. Mocht ik zelf nog een kind zijn, dan zou ik heel erg blij zijn dat er een volwassene met me meeging, want de figuren zijn nogal vreemd. Ik vraag me af of ik als kind wel in de buurt zou durven komen van figuren als een vreemd personage dat uit de riool kruipt, een vliegende mechanische man, een grote, boze struisvogel, een gigantische kameleon of een groot, gevleugeld paard. Deze draaimolen biedt in elk geval een memorabele introductie tot de wondere wereld van Jules Verne.

Er staat een draaimolen op het Sint-Katelijneplein en een andere op de Vismarkt. De prijs voor een kaartje is 2,50 EUR.

Merry-go-round - Brussels Christmas market Merry-go-round - Brussels Christmas market Merry-go-round - Brussels Christmas market Merry-go-round - Brussels Christmas market

6. Haal je beste schaatsmoves uit de kast…

...of probeer niet te vallen op de schaatsbaan van Brussel. Wat je schaatsniveau ook is, de ijsbaan is leuk voor iedereen. Deze overdekte schaatsbaan op het Muntplein verwelkomt zowel kinderen als volwassenen.

Afhankelijk van je leeftijd betaal je tussen de 5 en 8 EUR om op de schaatsbaan te mogen. De huurprijs voor de schaatsen is daarbij inbegrepen.

7. Geniet van het magische uitzicht in het reuzenrad

Nu alle straten en gebouwen mooi verlicht zijn, is Brussel op z’n best. Probeer ’s avonds in het reuzenrad te gaan om dan van bovenaf uit te kijken over het sprookjesachtige tafereel van de kerstmarkt.

Prijs: 4 EUR voor kinderen, 6 EUR voor volwassenen.

Big Wheel - Brussels Christmas market

8. Wandel langs de Drug Opera in de Kleerkopersstraat

De Kleerkopersstraat verbindt het Muntplein en de ijsbaan met de Grote Markt. Het is een populaire winkelstraat, maar in de kerstperiode moet je er ook eens doorlopen om de prachtige gevel van de Brasserie Drug Opera te aanschouwen. Het is net een gigantisch uitstalraam voor kerstverlichting. Het plaatje wordt compleet gemaakt door kerstbomen vol geschenkjes. Als je honger hebt, kun je hier ook terecht voor een lekkere pannenkoek.

Drug Opera - Brussels Christmas market

9. Zoek de warmte op in een Belgische kroeg

Na een hele dag in de koude, verlangen je bevroren handen en vermoeide benen vast naar een rustmomentje op een gezellige plek. Het moment is gekomen voor een biertje in één van de mooie cafés van Brussel. Het aanbod in het stadscentrum is groot, maar er zijn ook redelijk wat ‘tourist traps’. Je kan niet verkeerd gaan als je kiest voor een bar met karakter zoals Poeschenellenkelder, Poppentheater Bij Toone, Au Bon Vieux Temps of A La Bécasse.

10. Hou de kalender in de gaten voor meer evenementen

Deze lijst vermeldt de klassieke bezienswaardigheden van de Brusselse kerstmarkt, maar elk jaar worden er ook verschillende evenementen georganiseerd, zoals de inhuldiging van de kerstboom of koorliedjes. Raadpleeg de Winterpret-website voor meer informatie over deze evenementen.

Plaisirs d'Hiver - Brussels Christmas market

Belangrijk om te weten

  • Houd er rekening mee dat de kerstmarkt om 22.00 uur sluit. Op 24 december en 31 december sluit hij al om 18.00 uur. Deze regels worden strikt gerespecteerd, dus als je komt na 22 uur, zal je niet veel meer van de chalets kunnen zien.
  • Er is een statiegeldsysteem voor de bekertjes. Als je op het einde van de dag je bekertje terugbrengt, krijg je 1 EUR terug.
  • Van maandag tot donderdag gebeurt het licht- en klankspektakel gebeurt één keer per uur tussen 17:00 tot 22:00. Van vrijdag tot zondag herbegint het elke 30 minuten.
  • De exacte data kunnen veranderen, maar over het algemeen duren de kerstevenementen van 24 november tot 31 december.
  • Voorgestelde wandeling: Neem de metro naar De Brouckère en wandel naar het Muntplein, waar je even kan gaan schaatsen. Loop door de Kleerkopersstraat naar de Beurs. Als je hier op tijd aankomt voor het licht- en klankspektakel, ga dan rechtstreeks naar de Grote Markt. Anders ga je in afwachting even iets op het Beursplein drinken. Als de lichtshow is afgelopen, kom je terug naar de Anspachlaan. Via de Paul Devauxstraat ga je via de Sint-Katelijnestraat naar het Sint-Katelijneplein (met die leuke draaimolen). Loop in een hoek van 90 graden rond de kerk en je komt uit op de Vismarkt met het reuzenrad. Hier staat de grote meerderheid van de kerstchalets.

Christmas shopping - Brussels Christmas market Christmas shopping - Brussels Christmas market Christmas shopping - Brussels Christmas market Bourse - Brussels Christmas market Belgian pistols - Brussels Christmas market Christmas stall - Brussels Christmas market Marché aux Poissons - Brussels Christmas market

Comments

Do you have questions? Did you experience something similar? Did you notice a mistake? Please share!

Pin it for later