Citizen Lights

| 3 min read

Citizen Lights

Terwijl Brussel jaarlijks het Bright Brussels-lichtfestival organiseert, doet Schaarbeek iets soortgelijks met Citizen Lights. Dit evenement is wat kleinschaliger, maar er zijn eveneens indrukwekkende attracties die een bezoek de moeite waard maken. Omdat er amper toeristen in Schaarbeek rondlopen, voelt het evenement ook een stuk authentieker aan.

We begonnen in het Schaarbeeks Biermuseum dat voor de gelegenheid gratis toegankelijk was en dienst deed als het informatiepunt van het evenement. We bemachtigden een plannetje en gingen de Louis Bertrandlaan verkennen waar de gevels van de huizen in de kijker werden gezet met kleurrijke belichting.

Rond de St. Servaaskerk stonden er ook een aantal installaties, maar de meesten waren helaas al gesloten wanneer wij aankwamen. Er was wel nog een ‘lichttempel’ die helemaal verlaten was.

Citizen Lights

Terwijl we terug wandelden via de Louis Bertrandlaan, liepen we plots een gigantische wandelende pop tegen het lijf. Ze was ongeveer 10 meter hoog en was daarmee even groot als de huizen rondom. Een kraan hield de pop vast terwijl mannen haar armen en benen vasthielden om haar te laten bewegen. Het resultaat was een enorm wezen dat in slow motion door de straten leek te lopen. Dit was zonder twijfel de meest indrukwekkende installatie van Citizen Lights.

Citizen Lights Citizen Lights Citizen Lights Citizen Lights Citizen Lights

Onze aandacht werd van de pop afgeleid door een knallend vuurwerk achter ons. Het duurde niet zo lang en daarna gingen we de installaties in de omliggende straten verder verkennen. Helaas viel er niet veel meer te zien behalve een installatie waarbij er muziek werd gemaakt met regendruppels en een andere waar marionetten op rock ’n roll-muziek aan het dansen waren.

Citizen Lights Citizen Lights Citizen Lights

Citizen Lights was zo ongeveer afgelopen, tijd om ons op te warmen in een cafeetje dus. Omdat mijn favoriete café in Schaarbeek -Barboteur- helemaal vol zat, probeerden we een andere in de Haachtsesteentweg. Bar du Gaspi bleek ook wel een gezellige plek te zijn. Wie honger heeft, kan er een klein bordje krijgen voor ongeveer 3 euro.

Hoewel ik zelf niet zoveel heb gezien omdat ik zelf te laat ben aangekomen, vond ik het wel een heel fijn initiatief. Citizen Lights is een gezellig lichtfestival dat je rustig kan verkennen zonder overrompeld te worden door toeristen. Zeker een aanrader dus, maar probeer op tijd te gaan!

Comments

Do you have questions? Did you experience something similar? Did you notice a mistake? Please share!

Pin it for later