Bright Brussels

| 3 min read

Bright Brussels

Bright Brussels is een jaarlijks gratis lichtfestival in het centrum van Brussel, dat zich uitstrekt van het Sint-Katelijneplein, over de historische straten van het Begijnhof, tot de voormalige Citroën-garage aan IJzer. Dit artikel is gebaseerd op de Bright Brussels-editie van 2018. Omdat de installaties ieder jaar verschillen, geven deze foto's een idee van wat je kan verwachten zonder de verrassing te bederven!

Over de Grote Markt torende een gigantische lantaarn in de vorm van de Chinese Temple of Heaven als blikvanger van de tentoonstelling Light the Heart of Europe. Daarmee werd zowel het Chinese Nieuwjaar als het jaar van het toerisme tussen de Europese Unie en China in de kijker gezet.

Light The Heart of Europe Light The Heart of Europe

Het lichtfestival Bright Brussels bevond zich op wandelafstand van deze kleine tentoonstelling. Online kan je een interactieve kaart van de installaties raadplegen, maar soms is een papieren kaart toch handig want de online kaart was niet erg handig in gebruik (toch niet in 2018). Met behulp van de folder of de website kan je dan een voorgestelde route volgen, of -zoals wij deden- gewoon de installaties achterna wandelen.

In de voormalige Citroën-garage stond één van mijn favoriete lichtshows. Stalactite, een gigantische driehoek die ondersteboven hing, nodige de kijker uit om zich te ontdoen van alle ballast in ons leven, om nutteloze stress kwijt te raken en om in het moment zelf te leven.

Light The Heart of Europe

Ongeveer even indrukwekkend was de installatie Underlight die de Handelskaai en het park aan de Steenkoolkaai omvormde tot een mysterieuze plek met een kleurrijk rook- en windgordijn rond de bomen. Deze installatie was een nabootsing van het Noorderlicht, de Aurora Borealis.

Bright Brussels Bright Brussels Bright Brussels

De aandachtstrekker op de Vismet was Installatie 160, waar mensen volop selfies aan het maken binnen de symmetrische, vierkante lichttunnel. De naam 160 verwijst naar het aantal lichtstaven dat werd gebruik om de installatie te bouwen.

Bright Brussels

Iets verder deed de installatie Flower Power in het Begijnhof me denken aan de lichtprojecties op de Sint-Pietersabdij tijden het lichtfestival van Gent. Hoewel de lichtshow hier net niet kon tippen aan die van Gent, baadde de kerk van Johannes de Doper toch in een indrukwekkende, geanimeerde bloemenzee.

Bright Brussels

In de straat ernaast kreeg ook het beroemde Manneken Pis zijn eigen installatie Triple Jet. Daar stond hij te doen waar hij best in is: plassen in het openbaar.

Bright Brussels

Over het hele stadscentrum waren er een heleboel installaties verspreid. Je kan best gewoon rondslenteren en dan ontdek je gaandeweg zowel de grote, opvallende installaties, als de kleinere lichtshows die vaak onterecht over het hoofd worden gezien.

Bright Brussels Bright Brussels Bright Brussels Bright Brussels

Praktische informatie

  • In 2019 vindt de lichtshow plaats van 14 februari tot 17 februari.
  • Meer informatie op de website van Bright Brussels
  • Je kan een kaart van de installaties vragen in het informatiecentrum voor toeristen in de Koningsstraat 2, 1000 Brussel

Comments

Do you have questions? Did you experience something similar? Did you notice a mistake? Please share!

Pin it for later