Au Stekerlapatte

| 6 min read

Au Stekerlapatte

Au Stekerlapatte ligt een beetje weggedoken in een zijstraat en is daardoor een verborgen pareltje in het hart van de Marollen. De naam prikkelt de nieuwsgierigheid… Wat betekent Stekerlapatte toch? Ook al blijft het antwoord een raadsel, kan je eruit afleiden dat het iets typisch Brussels is. Het restaurant Au Stekerlapatte is een aanrader voor wie op zoek is naar lekker en traditioneel Belgisch eten.

Au Stekerlapatte, restaurant in Brussels

Laat dit duidelijk zijn: Au Stekerlapatte is weer open! Nadat het restaurant meermaals werd gesloten en verkocht, kwam het terecht in de handen van de huidige eigenaar die het opnieuw opende en van plan is dat nog lang zo te houden. Deze plek kom je normaal gezien niet zomaar tegen terwijl je door Brussel wandelt, waardoor het grote publiek hier niet zomaar komt. Wat ik zo bijzonder vind aan Au Stekerlapatte, is dat alles aan deze plek een Brussels karakter uitstraalt. De naam, het eten, de omgeving… Alleen al de façade geeft aan dat dit gebouw getuige is geweest van heel wat veranderingen. Het pand is ongeveer een eeuw oud!

Au Stekerlapatte, restaurant in Brussels Au Stekerlapatte, restaurant in Brussels

De Marollen hebben in de loop der jaren grote veranderingen ondergaan. Vroeger was dit een wijk die bruisde van het leven en waar allerhande zaken zich hadden gevestigd. In de jaren 70 en 80 vonden hier ook vele spektakels plaats, en achteraf zakten alle artiesten en hun publiek af naar Au Stekerlapatte om een hapje te eten. Beroemde koppen zoals Philippe Noiret, Jeanne Moreau en Ringo Starr hebben plaatsgenomen aan de tafeltjes van dit restaurant. Ga zeker ook even de muren van de gang bekijken, want die zijn beplakt met posters uit die tijd.

Au Stekerlapatte, restaurant in Brussels

De rest van het interieur is redelijk sober, maar op een stijlvolle manier. Er staat veel houten meubilair, een piano, enkele antieke elementen en spiegels die de volledige muur bedekken. Kijk ook naar boven voor het plafond waar een mooi en groot glas-in-loodraam is geplaatst.

Au Stekerlapatte, restaurant in Brussels

Komen de marionetten aan de muur je bekend voor? Dat is omdat ze afkomstig zijn van het beroemde poppentheater Toone. Een andere blikvanger in het interieur is de stapel stripboeken achter de toog, maar deze liggen hier niet als decoratie, deze zijn eigenlijk gewoon te koop. Du côté de chez Poje vertelt grappige verhalen over een Brusselse café-uitbater en zijn vrouw Micheline. De stripboeken zijn verkrijgbaar in het Frans, Vlaams… en in het Brussels dialect. (Wie geïnteresseerd is, kan een kopie verkrijgen voor 15 EUR.)

Au Stekerlapatte, restaurant in Brussels Au Stekerlapatte, restaurant in Brussels Au Stekerlapatte, restaurant in Brussels

Op de menukaart vind je dus vooral typisch Belgische gerechten, zoals stoofvlees met Chimay Bleu, Bloempanch (een soort bloedworst) en gehaktballetjes in tomatensaus. Een andere specialiteit van het huis zijn de spareribs gemarineerd in honing en gebakken in de oven, waardoor het vlees zo zacht is dat het vanzelf van het bot valt. De rode draad bij Au Stekerlapatte is dus de Bourgondische keuken met een voorkeur voor nogal vlezige gerechten.

Au Stekerlapatte, restaurant in Brussels Au Stekerlapatte, restaurant in Brussels Au Stekerlapatte, restaurant in Brussels Au Stekerlapatte, restaurant in Brussels

Zelfs de desserten zijn typisch Belgisch. Wij bestelden speculoosmousse en speculoosijs. (Valt het op dat we dol zijn op deze Belgische specialiteit?)

Au Stekerlapatte, restaurant in Brussels Au Stekerlapatte, restaurant in Brussels

In functie van het seizoen veranderen de suggesties. Zo verschijnen er op het menu regelmatig nieuwe gerechten met seizoensgebonden ingrediënten zoals asperges, mosselen, wild, zuurkool… Hoewel er niet veel vegetarische gerechten op het menu staan, kan men aan de chef altijd vragen om het gerecht aan te passen in functie van eenieders culinaire voorkeuren.

Au Stekerlapatte, restaurant in Brussels

Bij Belgische gerechten hoort Belgisch bier, en dat hebben ze bij Au Stekerlapatte goed begrepen. Ze bieden een selectie aan van ongeveer 45 verschillende bieren, waarvan een paar ‘zeldzame’ soorten die afkomstig zijn van verschillende Brusselse (micro)brouwerijen zoals Cantillon, En Stoemelings, Brasserie iLLeGaaL, Brasserie de la Senne ...

Au Stekerlapatte, restaurant in Brussels Au Stekerlapatte, restaurant in Brussels Au Stekerlapatte, restaurant in Brussels

Au Stekerlapatte staat voor uitstekende service en vriendelijke, meertalige obers. Aangezien de meeste gerechten tegen prijzen tussen de 17 en 21 euro komen, is Au Stekerlapatte dé plek voor een betaalbare en authentieke Brusselse ervaring.

Au Stekerlapatte, restaurant in Brussels Au Stekerlapatte, restaurant in Brussels

Hoe langer ik er zat, hoe nieuwsgieriger ik werd. Wat is een Stekerlapatte? Ik moest het weten. Het antwoord bleek even absurd als de naam zelf. Het verwijst naar een driedoornige stekelbaars, een kleine vis met veel botjes. Ofwel een dronken persoon die houvast zoekt bij de gevel terwijl hij over straat strompelt.

Praktisch

  • Adres: Priestersstraat 4, 1000 Brussel
  • Openingsuren: Au Stekerlapatte is open van 12u tot 14u30 uur en van 18u tot 22u (of tot 23u op vrijdag en zaterdag). Het restaurant is gesloten op zaterdagmiddagen en maandag.
  • Het is best om op voorhand te reserveren als je er in het weekend heen wil

Op zoek naar andere leuke adresjes in de Marollen? Meer suggesties in onze lijst!

Comments

Do you have questions? Did you experience something similar? Did you notice a mistake? Please share!

Pin it for later