Manneken Pis

| 1 min read

Manneken Pis

Brussel heeft een voorliefde voor plassende beeldjes en Manneken Pis is daarvan het bekendste voorbeeld. Dit kereltje staat zonder ophouden en ongegeneerd te plassen op de hoek van de Stoofstraat, op zo’n vijf minuten wandelen van de Grote Markt. Om hem een klein beetje fatsoen bij te brengen, krijgt hij regelmatige andere pakjes om aan te trekken die verwijzen naar bepaalde mensen of evenementen… Zijn volledige garderobe kan je bekijken in het museum ‘GardeRobe Manneke Pis’ in de Eikstraat. Ook op de website kan je al z’n 900 outfits bewonderen. ’t Is een echte Mannequin (Pis)…

Je vraagt je misschien af waarom wij Belgen zo trots zijn op een klein plassend mannetje? Wel… dat weet eigenlijk niemand. Er zijn meerdere legendes die de historische oorsprong trachten uit te leggen. De meest bekende theorie gaat over een kleine jongen die op de stadsmuur stond toen Brussel werd belegerd en de lont van het buskruit doofde door erop te plassen. Zo redde hij de stad van een fataal bombardement. Zijn lengte mag dan wel beperkt zijn tot 61 centimeter, maar zijn moed is in ieder geval groot!

Deze bronzen held staat trouwens ook symbool voor de Brusselse humor en geestelijke vrijheid.

Praktisch

  • Waar staat Manneken Pis? Op de hoek van de Eikstraat met de Stoofstraat.
  • Meer informatie over zijn kostuums op de website van GardeRobe Manneken Pis. Adres: Eikstraat 16. Een ticket kost 4 euro.

Comments

Do you have questions? Did you experience something similar? Did you notice a mistake? Please share!

Pin it for later