30 gratis activiteiten in Brussel

| 13 min read

30 gratis activiteiten in Brussel

Brussel is een stad die elke bezoeker met open armen ontvangt, ongeacht diens nationaliteit, taal of budget. Aangezien we in dit artikel vooral op dat laatste gaan focussen, moet je zeker verder lezen als je wil weten hoe je van Brussel kan genieten met een beperkt budget. Eigenlijk valt er altijd wel wat te beleven in onze Belgische hoofdstad, en heel vaak zijn die activiteiten heel goedkoop of zelfs gratis. Hieronder geven we een overzichtje van de 30 beste gratis activiteiten en bezienswaardigheden in Brussel.

1) Verken het historische centrum van Brussel

Het spreekt voor zich dat je tijdens je bezoek aan Brussel de tijd moet nemen om de gezellige straatjes en indrukwekkende gebouwen in het centrum moet verkennen. Om je te helpen een route uit te stippelen, hebben wij een lijstje opgesteld met de absolute must-see’s in Brussel die je makkelijk op één dag in Brussel kan combineren.

2) Ga picknicken in het park

Picknicken in het park is een geweldige activiteit voor in de zomer. Het kost niets, het biedt je de kans om de verschillende mooie parken in de stad te verkennen en je beleeft een leuke tijd met je vrienden. Als je niet goed weet waar (eerst) naartoe te gaan, neem dan een kijkje op onze lijst met de beste Brusselse parken om te picknicken. Als je geluk hebt, krijg je er zelfs een gratis concert of yogales bij.

Gratis concert in het Elisabethpark

3) Bewonder het panoramische uitzicht op de Kunstberg

De Kunstberg ligt op een heuvel naast het historische centrum en biedt daardoor één van de meest iconische uitzichten over Brussel. Vanaf zie je niet alleen de toren van het stadhuis en het stadscentrum, maar op een mooie dag kan je zelfs de Basiliek van Koekelberg en het Atomium in de verte zien liggen. Overdag is het een heel mooie plek, maar bij zonsondergang wordt het helemaal magisch met een roze/oranje lucht als achtergrond.

4) Bezoek het Justitiepaleis

Boven de Marollen torent een gigantisch gebouw dat dienstdoet als het belangrijkste gerechtsgebouw van België. Hoewel het intussen al jarenlang in de steigers staat, blijft het Justitiepaleis een indrukwekkend bouwwerk. Maar blijf niet buiten staan! Loop ook even naar binnen om er de prachtige klassieke architectuur te bewonderen. Het kost helemaal niets.

5) Maak een stripwandeling

In het centrum van Brussel zijn er een heleboel stripmuren, waardoor het niet moeilijk zal zijn om er minstens een paar te spotten terwijl je door het centrum kuiert. In ons artikel over een stripwandeling in de Marollen vind je een voorgestelde wandeling. Anders kan je ook altijd de kaart raadplegen met alle stripmuren in Brussel en daarmee je eigen route uitstippelen.

Bij de dienst Toerisme van Brussel kan je voor 1 euro ook een papieren kaart (1 EUR) kopen waarop alle cartoonmuren zijn gemarkeerd.

6) Ga gratis naar een museum

In Brussel zijn er zoveel (gratis) musea dat je met één dag niet genoeg zal hebben als je ze allemaal wil bezoeken. Sommigen zijn anderen gratis, anderen zijn gratis op een bepaalde dag… Op de website van Brussels Museums vind je een zeer duidelijk overzicht van de gratis musea in Brussel, alsook heel wat andere nuttige informatie.

7) Ga bij zonsondergang aperitieven op het Poelaertplein

Het pleintje voor het Justitiepaleis is erg populaire bij locals die er ’s avonds wat komen rondhangen om iets te drinken. Logisch, want dat is het beste moment om hier te komen. Je geniet dan niet alleen van een prachtig uitzicht over Brussel, je krijgt er ook een betoverend zonsondergang bij.

Gratis activiteiten Brussel: zonsondergang op Poelaertplein

8) Ga naar een gratis concertje

Op zoek naar een plek om ’s avonds uit te gaan? Er valt altijd wel iets te beleven in Brussel, en het is vaak zelfs gratis. De website Uit In Brussel zet alle gratis evenementen op een rijtje in hun uitgebreide agenda. De Beursschouwburg organiseert ook vaak gratis concerten en filmvertoningen. Het staat altijd op hun website of het al dan niet gratis is. Verder zijn er ook veel gratis openluchtfestivals, zoals Boterhammen in het Park, Feeërieën, Fête de la Musique

9) Bezoek het koninklijk paleis in de zomer

In de zomer opent het KoninklijkPaleis naast het Warandepark de deuren voor het publiek van eind juli tot begin september. Dit is de ideale gelegenheid om het kolossaal gebouw eens te betreden en de majestueuze zalen, antieke meubels en gigantische kroonluchters te bewonderen. Meer informatie vind je op de website van de Belgische monarchie.

Gratis het koninklijk paleis van Brussel bezoeken

10) Bezoek een openlucht graffitigalerij

Hoewel toeristen er amper komen, zijn er minstens vier goede redenen om Anderlecht te bezoeken. Eén daarvan is de openlucht graffitigalerij onder de Ring rond Brussel. Ongeveer 150 pilaren die de brug ondersteunen, zijn er onder handen genomen door getalenteerde graffitikunstenaars.

11) Het dakterras vanuit de koninklijke bibliotheek

Wil je graag op adem komen na je bezoek aan het historische centrum? Dan biedt het dakterras van de Koninklijke Bibliotheek de rust die je zoekt. Toegang is gratis, en een exclusief uitzicht over de Kunstberg en het Justititepaleis krijg je er nog eens bovenop!

12) Gratis stadswandeling met gids

Verschillende organisaties bieden gratis gegidste wandelingen aan in Brussel. Je geeft achteraf gewoon een fooi die jij gepast vindt. Op deze manier krijg je een geweldige introductie tot de stad. Meer informatie op de website van Sandemans New Europe, Viva's Tour of Bravo Discovery voor een Art Nouveau-tour.

Als je zeker wil zijn van je plekje, kan je op voorhand een reservatie maken bij Viva's Free Walking Tour.

Je kan ook afspreken met een Brussels Greeter, dat zijn vrijwilligers die je rondleiden in hun stad. Ten slotte vermeldt Be Brussels nog wat atypische rondleidingen en opendeurdagen op hun website.

13) Leer over het Europees Parlement in het Parlamentarium

Het bezoekerscentrum biedt zelfgeleide rondleidingen aan die uitleggen hoe het Europees Parlement werkt. Een bezoek duurt gemiddeld 90 minuten en toegang is gratis. Meer informatie op de website van het Europees Parlement

14) Zoek de drie plassende standbeelden

Brussel is helemaal weg van plassende beeldjes. Manneken Pis ken je vast wel al, maar heb je Jeanneke Pis en Zinneke Pis al ontmoet. Jeanneke Pis zit gehurkt tegenover het bekende biercafé Delirium, terwijl Zinneke Pis een hondje is dat tegen een paaltje staat te plassen. Hij is iets moeilijker te vinden, maar je komt hem wel tegen terwijl je door het centrum wandelt.

15) Krijg gratis eten op de Zuidmarkt

Als je op het juiste moment komt, kan je heel veel gratis eten krijgen op de wekelijkse zondagmarkt naast het Zuidstation. Probeer rond 14u te gaan wanneer de marktkramers beginnen in te pakken. Als hun fruit en groenten en niet meer helemaal perfect uitzien, doen ze de moeite niet om die terug mee te nemen. Dat is dus jouw kans om gratis eten te scoren.

16) Zoek je favoriete plek om naar de zonsondergang te kijken

Er zijn in Brussel meerdere uitkijkpunten vanwaar je de zonsondergang goed ziet. Het Park van Vorst, het Poelaertplein en de Kunstberg zijn bijvoorbeeld allemaal toegankelijk tot ’s avonds laat en bieden een magische setting voor een zonsondergang. Meer tips vind je in ons artikel over de beste plekken voor zonsondergang in Brussel.

17) Organiseer je eigen art nouveau-wandeling

Wie van art nouveau houdt, loopt in Brussel voortdurend met zijn neus in de lucht. Sommige gemeentes zoals Sint-Gillis hebben een hoge concentratie aan art nouveau-huizen die je kan verkennen via deze wandeling voor gesteld door Culture Trip. Een andere optie is voor 1 euro een stadsplan kopen bij de Dienst van Toerisme dat alle art nouveau- en art deco-gebouwen aanduidt en beschrijft. Deze kaart focust vooral op de wijk rond Louiza, Elsene en het stadscentrum.

18) Neem een selfie bij het Atomium

Het Atomium is één van de meest iconische monumenten in Brussel en een verplichte stop tijdens je bezoek aan Brussel. Hoewel je ook naar binnen kan om er de verschillende tentoonstellingen te bezoeken, houdt de ietwat hoge toegangsprijs backpackers terug om een ticket te kopen. Dat betekent niet dat een bezoek aan de ballen van het Atomium niet leuk is! Haal je beste poses boven voor een memorabele fotoshoot bij het Atomium.

19) Bekijk een openluchtfilm

In de zomer kan je op verschillende locaties in Brussel naar een openluchtfilm kijken. Enkele van de vaste waardes zijn: Bruxelles fait son cinema, Vaux-Hall Summer, l'Heure d'été , Wolubilis, Josaphat fait son cinema, Cinéma en plein air ... Be Brussels vermeldt ook een paar filmvoorstellingen die binnen plaatsvinden. Er is zoveel keuze!

20) Maak een lange wandeling in de natuur

Terwijl er in Brussel een heleboel gezellige parken zijn, zijn er in de buitenwijken dan weer meer uitgestrekte natuurgebieden die geschikt zijn om te wandelen en tot rust te komen. Zo heb je bijvoorbeeld ’t Moeraske in Evere, de buurt rond de windmolen van Anderlecht, het park rond het kasteel van Terhulpen, het park van Tervuren, het Zoniënwoud…

21) Ga naar een parade kijken

Verschillende evenementen in Brussel gaan gepaard met een grote parade. Tijdens de processie van de Ommegang herdenkt men de komst van Karel V naar Brussel in 1549. De Zinneke Parade wil inwoners, verenigingen en scholen uit de verschillende wijken verenigen rond één gemeenschappelijk project. De Pride Parade roept op tot sociale aanvaarding van LGBTQ en gaat altijd gepaard met een groot feest in de hele stad. Hou de agenda van Brussel in de gaten om op de hoogte te blijven.

22) Drink gratis kraanwater

Aangezien drinkbaar water een basisbehoefte en basisrecht is, zou het gratis moeten zijn. Logisch, toch? Toch kan het lastig zijn om als reiziger gratis water te vinden. De organisatie Infirmiers de la Rue heeft een kaart opgesteld die alle publieke fonteinen met drinkwater aangeeft. Je kan de kaart raadplegen in verschillende metrostations of hier een kopie raadplegen. Wil je een gratis glas water bij je maaltijd? Hoewel de meeste restaurants daar geld voor vragen, kan je via de app Free Tap Water Belgium opzoeken welke restaurants het gratis aanbieden.

23) Breng een bezoekje aan een stadsboerderij

Wist je dat er in het centrum van Brussel, op 10 minuten wandelen van het Noordstation, een kleine boerderij ligt? La Ferme du Parc Maximilien heeft wat schapen, kippen, konijnen en zelfs twee alpaca’s. Vooral kindjes zullen het geweldig vinden.

24) Gratis toiletten

Hoewel je in verschillende bars en restaurants gratis het toilet kunt gebruiken als je het beleefd vraagt, rekenen sommigen toch een kleine bijdrage aan. Om verwarring te voorkomen, kun je één van de openbare toiletten gebruiken. Infirmiers de la Rue heeft een overzicht opgesteld en deze kaart hangt op in meerdere metrostations. Als je die niet meteen vindt, kan je ook hier [een kopie downloaden]().

25) Neem deel aan een Couchsurfing-evenement

Ook in Brussel is Couchsurfing nog redelijk actief. Meld je aan via hun website of app om te zien welke evenementen er plaatsvinden tijdens je verblijf in België. Misschien vind je zelfs iemand bij wie je een nachtje gratis op de bank mag slapen.

26) Herstel je spullen

Waarom zou je iets weggooien als het nog mogelijk is om het te herstellen? In een repair café helpen deskundige vrijwilligers om je kleding, meubels, elektrische toestellen, speelgoed… een tweede leven te geven. Op de website van repair café vind je terug welke het dichtst bij jou gelegen ijs. Er zijn ook fietsateliers die zich hebben gespecialiseerd in het herstellen van fietsen. Je hoeft niets te betalen voor de service, alleen voor de vervangstukken. Bij Maison de la Prévention van Oudergem kan je je fiets gratis laten graveren.

27) Gratis workshops

Er worden regelmatig workshops georganiseerd over verschillende onderwerpen. Be Brussels somt enkele plaatsen waar je terecht kan voor breakdance, Portugese dans, Argentijnse tango en zelfs breien. Als je de Brusselse Facebookgroepen wat opvolgt, zal je nog veel meer gratis activiteiten ontdekken.

28) Gratis naar de kapper

Studenten in kappersscholen zijn regelmatig op zoek naar modellen om te oefenen. Als je het ‘risico’ durft te nemen, kan je je haar gratis of aan een heel voordelig tarief laten knippen bij Jean Louis David, Sama Academy of Franck Provost. Als je meer adresjes wil, kan je altijd eens informeren bij een bureau

29) Ondergrondse kunst in de Brusselse metrostations

Je hoeft niet per se naar een kunstgalerij te gaan om wat cultuur op te snuiven. In de ondergrondse gangen van de Brusselse metrostations kan je originele kunstwerken bewonderen die voor iedereen gratis toegankelijk zijn. Zo is Pannenhuis vooral populair vanwege zijn futuristische ontwerp. In Horta vind je decoratief ijzerwerk en glas-in-lood ontworpen door Victor Horta voor het Maison du People en Hôtel Aubecq. Het station Stuyvenbergh is ingenomen door ietwat enge beeldjes van koningin Elisabeth en haar entourage in verschillende stadia van haar leven. Het volledige metronetwerk bevat meer dan 80 kunstwerken die allemaal worden gedocumenteerd in deze brochure van MIVB

30) Ga met de lift naar het dakterras van het Muziekinstrumentenmuseum

In het voormalige Old England-warenhuis op de Kunstberg huist nu het Muziekinstrumentenmuseum die een grote verzameling van unieke muziekinstrumenten heeft aangelegd. Om het muziek te bezoeken, heb je een ticket nodig - maar voor het dak niet! Neem de prachtige art nouveau-lift naar de bovenste verdieping met een rooftopbar en -restaurant. Naast het unieke uitzicht over Brussel, kan je hier ook de mooie art nouveau-inrichting van het restaurant bewonderen.

Gratis dingen om te doen in Brussel: Dakterras MIM

Comments

Do you have questions? Did you experience something similar? Did you notice a mistake? Please share!

Pin it for later